::: Police
::: Zvučnički stalci
::: Specijalni proizvodi

::: Proizvodi
::: Novosti
::: Kontakt
::: Početak

 

 

KAKO RADE ZVUČNIČKI STALCI, ŠILJCI I PRIGUŠIVAČI? 


Cilj zvučničkog stalka je držati kabinet zvučnika savršeno mirnim u odnosu na slobodno gibanje zvučničke zavojnice i membrane, što omogućuje da se najveći dio električne energije dovedene u zavojnicu pretvori u zvučnu energiju (određeni dio će uvijek biti pretvoren u toplinu). Ako je kabinet podložan pokretanju, dio električne energije će se trošiti na pokretanje kabineta umjesto na membranu. Kad se to dogodi, glazbeni signal postaje izobličen jer dio tog signala pokreće kabinet umjesto zvučničke membrane. 

Šiljci i adhezivne mase rade na ponešto drugačiji način kao bi došli do zajedničkog cilja. Adhezivne mase poput 'Bluetacka' spajaju zvučnik s masom stalka, čineći cjelinu preteškom da bi je motor zvučnika mogao pomicati na svim frekvencijama i amplitudama. Ukupno je manje otpora pri pomicanju membrane i zraka koji ona pokreće, nego što je pokretanje mase zvučnika i stalka. To je razlog zbog kojeg dodadvanje mase zvučniku ili zvučničkom stalku unaprjeđuje zvuk koji čujemo. 

Šiljci pak učinkovito smanjuju kontaktnu površinu zvučnika u odnosu na njegovu masu, čineći ga na taj načim mnogo težim za pokretanje nego kad se oslanja na cijelu površinu. Kao primjer koji si lako možemo predočiti zamislite da po glatkom podu gurate kutiju od 100kg. Nije lako. Sad postavite tu kutiju na tri ili četiri mala čavlića koji se oštricama upiru u isti takav pod i gurnite. Posta je nemoguće. Zašto? Zato jer je kontaktna površina smanjena s recimo  0,25m2 na 0,00000025m2. U prvom slučaju kutija je na kontaktnu površinu djelovala silom od 4.000N/m2. Na oštricama, ta sila je porasla na 4.000.000.000N/m2. S gledišta glazbenog signala, učinjeno je da pomicanje kabineta postane puno teže nego pomicanje sprege membrane i zraka. 

U sažetku, zvučnički stalci opremljeni šiljcima ili adhezivnom masom sprječavaju gibanje zvučničkog kabineta u odnosu na okolinu i na membranu zvučnika. 

Šiljci se pokazuju učinkoviti u gotovo svim slučajevima i tehnički su vjerojatno najbolje rješenje, posebno za laganije zvučnike i stalke. To je stoga jer je efektivni prirast mase višestruki u odnosu na masu samih konstrukcija. Šiljci nažalost imaju i očiti nedostatak u primjeni jer oštećuju finiš kabineta i sve je teže rukovati sa zvučnicima što im masa postaje veća. U tom slučaju rješenje su zaštitne metalne podloške ispod šiljaka.

Adhezivne mase najučinkovitije su pri korištenju uz teže zvučnike i njihove stalke. Efektivni prirast mase je manji nego uz uporabu šiljaka, tj. jednak je masi pridruženog stalka, no efekt se povećava ako je sam stalak šiljcima spojen s podom. Promišljeno dodavanje mase zvučnicima i stalcima unaprijedit će efekte obaju tehnika.