::: Police
::: Zvučnički stalci
::: Specijalni proizvodi

::: Novosti
::: Pitanja

::: Kontakt
::: Početak

 

 

U potrazi za savršenim zvukom proizvođači neprestano dodaju masu i progušni materijal kućištima raznih uređaja u pokušaju da osjetljive elektroničke krugove izoliraju od neželjenih vibracija. Kad je riječ o električnom signalu tako krhkom kao onom u DA pretvaračima ili pretpojačalima, čak i najmanje mehaničke nestabilnosti uzrokovat će i čujna izobličenja. Ako se poduzmu mjere da se vibracije zadrže podalje od elektroničkih krugova, izobličenja se mogu potisnuti u područje ispod razine čujnosti. Jednako promišljanje može se primjeniti i na police za smještaj uređaja.  Kompetentna konstrukcija izolirat će komponentu od dosega destruktivnih vibracija, u potpunosti uklanjajući rizik da vibracije utječu na elektroniku unutar kućišta.

 

Kad razmatramo cijevnu elektroniku, potreba za pravilnom izolacijom postaje izrazito kritična. Elektronske cijevi podložne su mikrofoniji, što znači da pojačavaju buku koja do njih dolazi i proslijeđuju je dalje u audio lanac. Isti principi vrijede i za zvučnike. Rezonancija panela, ukoliko nije pravilno prigušena, zračit će u prostor zajedno s glazbom. Rezultat je tvrdoća i gubitak detalja u reprodukciji višeg spektra i time izobličenje točnosti tonske ravnoteže. U nižim registrima, te rezonancije osakaćuju tranzijente, čineći duboke tonove zamućenim, i ostavljajući dojam dinamički ograničenih sposobnosti. Vibracije utječu i na komponente skretnice. Simptomi uključuju zamućivanje prostorne rezolucije, nemogućnosti za izdizanjem suptilnih nijansi, te teškoća u ocrtavanju mikrodinamike. 

Naposlijetku, polica ili zvučnički stalak ne bi trebali stršati i privlačiti pozornost na sebe, zahvaljujući nekoj upitnoj dizajnerskoj ideji. Moraju se 'osjećati kao kod kuće' uklopljeni u bilo koji ambijent, istovremeno iskazujući svoju domišljatost i praktičnost.